Saturday, October 14, 2017

Јевреји током Другог светског рата у Јагодини

До почетка Другог светског рата у Југославији 1941. године било је 12 јеврејских кућа са укупно око 60 људи. Скоро сви су настрадали у нацистичким логорима. Једини који је пређивео ратне срахоте био је Анђелко Бата Тајтачак (1913). Под необичним околностима спасао га је неки сељак из Рековца дотуривши му своје исправе, те је Анђелко рат  провео у логору у Оснабрику под туђим именом. на почетку рата, знајући шта им Немци спремају Јагодинци су од комшија Јевреја тражили да им децу препусте на чување. Ови су то одбили и децу повели са собом, поделивши тако заједничку судбину. После рата Анђелко је подигао породичну гробницу, а 1948. године се са породицом иселио за Израел. Гробница је отада празна.



ЈЕДНО СВЕДОЧАНСТВО

Исак Леви, адвокат из Београда, дошао је у Јагодину маја 1941. Пре тога ширу породицу г. Левија, њих око 25, већ су били ухапсили Немци и касније одвели у Дахау, где су их 1943.убили.
Димитирје Донић, извозник шљива из Јагодине, склонио је Исака Левија у виноградарску кућицу у Ђурђевом брду. Уз помоћ Томе Ђорђевића, тадашњег градоначелника, Исак Леви добио је пасош на лажно име и тако напустио Србију Након рата вратио се из Истанбула у Београд, где је отворио адвокатску канцеларију.
Јеврејска породица Тајтацак није била исте среће, приликом покушаја бекства из Јагодине ухапшени су у Нишу, одведени у логор и убијени.
- Наведено према писму др МИлете Марковића, публикованом у београдској Политици 25.априла 2008., с.11

Линкови:
stara-jagodina.blogspot.rs
elmundosefarad.wikidot.com/jagodina
elmundosefarad.wikidot.com/poslednja-jevrejska-kuca-u-jagodini-januar-2009





No comments:

Post a Comment